Özbek Pilavı Yapımı

0
961

Aranızda yemek yapmayı sevenler vardır illa ki, ya da benim gibi mutfaktan biraz uzak olanlar. Hangi gruptan olursanız olun, severek yapacağınız ve büyük ihtimalle beğeneceğiniz bir yemek tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle.

Akşama ne pişirsek diye düşünenler ya da bu gün geçti yarın yaparız artık diyenler, buyrun bakalım Özbek Pilavı pişiriyoruz.

Özbek Pilavı
Özbek Pilavı

Her şeyden önce Özbek pilavını bize tattıran ve benim için vazgeçilmez bir yemek haline getirten Hülya Teyze’ye teşekkürle başlayalım. Ben Erzincan’a gelene kadar yani tarifi öğrenip de Özbek Pilavı yapımına başlayana kadar, her oturmaya gittiğimizde bıkmak usanmak bilmeden bu nefis lezzetle bizi buluşturdu. Ve ben de tarifi öğrendikten sonra buradaki pek çok arkadaşıma tattırdım. Farklı kültürleri farklı kültürlerle buluşturmak ve sevdiğim bir yemeği sevdiğim insanlara yapmak kadar keyifli bir şey yok sanırım. Tabi sonunda beğenmeleri kaydıyla…

Özbek pilavı bana kimyonu sevdiren ve bu gün kokusuna hayran olmamı sağlayan bir yemek. Pişirme esnasında mutfağa girdiğinizde, etrafı sarıp sarmalayan kimyon kokusuna mest oluyorsunuz. Daha da ötesi ise o koku, iyice iştahınızı açıyor ve bir an önce pişmesi için sabırsızlanıyorsunuz. Demem o ki eğer kimyon sever biriyseniz Özbek pilavı ile biraz daha seveceksiniz. Ama negatif duygular varsa aranızda kimyonla o zaman aranızı bulmak için zorlamayacağım ne yazık ki.

Neyse efenim bu kadar gevezelik yeter. Gelelim Özbek pilavı yapımına. En baştan söylüyorum, Özbek pilavı biraz nazlı birazda oyalayıcı bir yemek ama sonuçta ortaya çıkan tat da emeğinizin fazlasıyla karşılığını sunacak. Hazırsak, buyrun mutfağa…

Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü ya da kırmızı et
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3-4 adet orta büyüklükte havuç
  • 3 su bardağı pirinç
  • Kimyon, pul biber ve karabiber

Verdiğimiz malzemelerle 4 ila 5 kişilik bir Özbek pilavı çıkıyor ortaya. Ancak yemeği sevip sevmeme durumunuz ve açlık oranınız istatistiği değiştirebilir. Mesela; yemekte Tuğba, Hasan ve ben varsam bu oranlarla ancak üçümüz doyuyoruz.

Eveeeeet, malzemelerimiz hazır olduğuna göre başlayabiliriz.

İlk işimiz yapışmaz bir tencerede kendi suyunu çekene kadar tavuk göğsünü kısık ateşte pişirmek. Suyunu çektikten sonraysa biraz sıvı yağ ekleyerek pembeleşinceye kadar kızartmak. Özbek pilavının biraz nazlı olduğunu söylemiştim, aslına bakarsanız tek nazı tavuğu kızartma aşaması. Bu aşamadan sonrası oldukça pratik ve basit. Ben kırmızı etle yapılan Özbek Pilavını çok fazla beğenmediğim için tavuk eti ile yapmayı tercih ediyorum. Siz de ilk olarak tavuk eti ile yapılanı denemelisiniz bence. Çünkü kimyon tavuk eti ile daha çok yakışıyor bana sorarsanız.

Özbek pilavı yapımında bir sonraki aşamamız, küçücük doğranmış soğanları kavurmak. Dikkatinizi çekerim, soğanların minicik doğranmış olması şart. Bu sayede pilavın içinde seçilmeyecek ve dikkat çekmeyecek. Ben içerisinde soğan olduğunu duyduğumda şoka girmiş, “madem soğan var, gösterin o halde” demiştim. Ömründe ilk defa soğanlı pilav yemiş biri olarak bu tepkiyi vermiş olmam çok normal aslında…

Neyse, aslında fazla vakit kaybı yaşamamak için tavuklar pembeleşmeye devam ederken bir yandan da soğanları kavurmak daha doğru bir yol. Soğanlar pembeleştikten sonra ise dilerseniz rendelenmiş, dilerseniz uzun uzun doğranmış havuçlarımızı atıyoruz tenceremize. Havuçlar ve soğanlar tencerede birbirleriyle kaynaştıktan ve biraz da havuçlar kendini bıraktıktan sonra, az önce hafif kavurduğumuz tavuk etini de tencereye koyarak Özbek pilavının muhteşem üçlüsünü bir araya getiriyoruz.

Bu üçlü buluşması ile Özbek pilavı yapımı mutlu sona artık iyice yaklaşmış oluyor. Sırada diğer malzemeleri de tencereye koymak ve pişmesini beklemek var. Pirinci de tencereye koyduktan sonra baharatlarımızı ilave ediyoruz. Ben, kırmızıbiber ve karabiber çok tercih etmediğim için, sadece çay kaşığı ucuyla onlardan eklemeyi yeterli görüyorum. Onlardan çaldığım miktarı ise kimyona ekliyorum ve birkaç yemek kaşığı kimyon ekliyorum pilavıma.

İşte şimdi her şey tamam…

Son olarak göz kararı tuz ve pirincin üzerine çıkacak kadar su ilave edip yemeğimizi kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamanın ardından pilavımızı kısık ateşe alıyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.

Özbek pilavı yapımındaki en güzel şey, az önce de dediğim gibi pişme esnasında ortaya yayılan kimyon kokusu. Daha pilav pişmeden sizi adapte etmeye yetiyor da artıyor bile.

Pilavımız suyunu çektikten ve piştiğinden emin olduktan sonra altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Bu dinlenme vakitleri bizim için sabırsızlık vakitleri oluyor ve ne yazık ki biz, tencerede değil midemizde dinlenmesini tercih ediyoruz.

Gördüğünüz gibi aslında Özbek pilavı yapımı oldukça basit. Pirinci önceden suda bekletmek, kırmızı et ya da tavuk göğsü kullanmak, havuçları rendelemek ya da uzunca doğramak ve baharatlardaki oran tamamen damak ve göz zevkinize bağlı. Mutfakta özgürlük mutluluktur ne de olsa… *********

Aranızda pek çok kişi, bu enfes pilavı daha önceden sanırım tatmıştır. Ama henüz tatmamış olanlar varsa mutlaka siz de bir an önce tadın ve deneyimlerinizi paylaşın lütfen. Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı da unutmayın tabi ki.

Özbek pilavı yapımının sonuna geldik, bir başka yemekle bir başka zaman görüşme dileğiyle…

Mutlu ve sağlıklı kalın… Haa, bir de; hayata gülümsemeyi ihmal etmeyin…

Ayşe Kaya

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here